Verpakkingen op maat
Paper packaging

Kartonnen dozen laten maken?

Heeft u een eigen bedrijf of product en wenst u een kartonnen doos op maat te laten maken? Dan is het raadzaam u eerst eens te verdiepen in de soorten kartonnen dozen op de markt. Wanneer u beter op de hoogte bent van de soorten kartonnen dozen op de markt, zal het bestelproces een stuk sneller verlopen! 

Soorten kartonnen dozen

AM—doos 0201

Doos type 0201 is de ‘normale’ uitvoering van de zogenoemde Amerikaanse doos. Dit doostype wordt in het algemeen aangeduid met ‘AM-doos’. Dit model is de eenvoudigste uitvoering van een complete doos, dat wil zeggen een doos met een romp met aan de boven— en onderzijde binnen— en buitenkleppen. Het model is uitermate geschikt om met een Inliner van een plaat golfkarton in een arbeidsgang eengevouWen en gesloten doos te maken. Wanneer de doos uitgevouwen wordt zodat het pakgoed geladen kan worden, dan sluiten de buitenkleppen wel tegen elkaar maar de binnenkleppen niet. 


Halve AM-doos, code 0200

Bij de ‘halve AM—doos’ ontbreken de vier bovenste kleppen, of de vier onderste kleppen. De buitenkleppen kunnen met plakband of nieten gesloten worden.


Zweedse bodem 0215

Ook model 0215 heeft sluitingen die aan de bovenkant en de onderkant verschillend zijn. Boven heeft de doos een insteekklep, onder een zogenoemde invouwbodemsluiting. Deze sluiting wordt gewoonlijk een ‘Zweedse' bodem genoemd.

 

De bodem, bestaande uit vier delen, moet met de hand gesloten worden. De doos is dus niet geschikt voor automatische opzetmachines. De bodemdelen 1 tot en met 4 moeten in de numerieke volgorde ingevouwen worden. De in elkaar grijpende bodemdelen vormen samen de bodem. Voor het gemak van de gebruiker worden vaak de nummers voor de volgorde van invouwen op de klepdelen gedrukt.

De bodem behoeft niet gelijmd, geniet of getaped te worden om deze gebruiksklaar te maken voor het vullen met produkten. Doos 0215 is daarom uitermate geschikt om daar gebruikt te worden waar geen automatische opzetmachines zijn. Tevens zijn deze dozen niet geschikt voor relatief zware producten zoals flessen.

  


AM-doos, model 0712 met autolock-bottom

Dozen met een autolock—bottom worden eerst gestanst, daarna worden de bodemdelen aan elkaar gelijmd. Het lijmen van de bodemdelen gebeurt op een ‘vouw—plakmachine'. Afhankelijk van het soort papier waaruit de doos is opgebouwd en/of de afmetingen van de lijndippen, wordt koudlijm of hotmelt toegepast. De doosromp wordt dan tegelijkertijd in dezelfde arbeidsgang gesloten door het hechten van de plaklip aan het tegenoverliggende romppaneel.

Dit type dozen wordt veel toegepast, daar waar geen opzetmachines aanwezig zijn, of het een doosmodel of afmetingen betreft die niet met een dergelijke machine verwerkt kunnen worden. Ook worden ze wel door een klant in reserve gehouden om een eventuele storing aan ee opzetmachine op te kunnen vangen. Er kan dan verder geproduceerd worden door de dozen handmatig op te zetten.

Het systeem van een autolock—bottom wordt veel bij consumentenverpakkingen toegepast, zoals dozen waarin een fles wijn en dergelijke als cadeau verpakt wordt. De reden daarvoor is dezelfde als voor de omverpakkingen namelijk, snel en makkelijk op te zetten terwijl de bodem redelijk veel sterkte heeft.

Het bovendeel van de doos bestaat uit ‘gewone’ kleppen, zoalsdie ook bij de AM—dozen (serie 02..) toegepast worden. De lengte van de bovenkleppen bepaalt of de buitenkleppen tegeh elkaar sluiten, of elkaar geheel of gedeeltelijk overlappen.