Het bedrukken van een kartonnen doos is iets wat vaak wordt gedaan. Dat is niet voor niks! Een bedrukking op een doos kan diverse functionaliteiten hebben. Denk bijvoorbeeld aan het versterken van jouw merk of praktische symbolen. Kartonnen verpakkingen zijn met diverse technieken te bedrukken. Voorbeelden hiervan zijn Flexo, Full colour/offset of digitaal. In dit artikel vertellen we je meer over welke mogelijkheden er zijn voor het bedrukken van een kartonnen doos en beperken we ons tot FLEXO druk.

Bedrukken met flexo druk

Het is 1 van de meest gebruikte bedrukkingstechnieken door kartonfabrikanten. Flexo is geschikt voor een bedrukking met niet te klein details. Een flexo bedrukte doos is goedkoop in vergelijking met een full colour bedrukte doos. Wel zitten hier grote uitstralingen verschillen in, laat je daarom altijd adviseren. Een doos bedrukken doormiddel van deze techniek kan tot maximaal 4 kleuren. Hoe meer kleuren, hoe duurder de doos is. Een flexo druk heeft vaak een “matte” uitstraling en er wordt gewerkt met Pantone Uncoated kleuren. Het is daarom belangrijk dat je jouw ontwerp opbouwt met RGB (pantone U) kleuren en niet CYMK.

Dozen bedrukken op maat

Vaak denken mensen dat je voor het bedrukken van een doos een standaard maat moet kiezen. Dat kan, maar is zeker niet verplicht. Wil je een doos bedrukken op maat, is dat geen enkel probleem. De afmeting van de verpakking is net als de bedrukking geheel te customizen naar jouw smaak. Is een bedrukte vouwdoos (fefco 0201) of een postdoos (fefco 0427) iets voor jou? Of ga je liever voor snelheid en kies je voor een autolock bodem? Het produceren van kartonnen verpakking is en blijft maatwerk, check daarom altijd goed wat voor jou de vereisten zijn.

Ontwerpen van een bedrukking

Je bent er uit, een bedrukte verpakking is iets voor jou. Nu volgt de volgende stap en dat is een bedrukking ontwerpen. Dit kan simpel zijn door bijvoorbeeld het logo gecentreerd op de lange zijdes van de doos te plaatsen. Echter kan het ook zijn dat je nadenkt over een all-over bedrukking met creatieve ingeving. Er is veel mogelijk! Gebruikelijk is dat er voor het bedrukkingsvlak een keuze wordt gemaakt uit de volgende 3 opties:

  • 2 lange zijdes
  • 4 zijdes
  • All-over
  • Custom

Hopelijk hebben we je in deze blog wat duidelijkheid kunnen geven of het bedrukken van dozen met flexo druk. Wil jij een doos bedrukken met logo of heb je een creatief idee? Wij denken graag met je mee!