Papieren verpakkingen worden steeds populairder

Sinds een aantal jaren neemt de interesse in papieren verpakkingen sterk toe; deze toename wordt veroorzaakt door een steeds milieu bewustere consument. Plastic afval is een ‘hot topic’ en daardoor wordt er druk gezocht naar alternatieven.

In eerste instantie leek de oplossing te liggen in verpakkingen van biologisch afbreek materiaal. Deze ‘afbreekbare verpakkingen’ bleken vaak echter helemaal niet afbreekbaar te zijn in ‘normale omstandigheden’ waardoor de materiaal keuze steeds vaker valt op traditionele materialen zoals glas en papier.

Papier en karton zijn ideale materialen om trays, stand up pouches, inlays en ander verpakkingen van te maken die perfect gerecycled kunnen worden.

Doordat er voor het maken van bijvoorbeeld papieren trays alleen een stansmes nodig is, en geen matrijs zoals bij plastic trays, is het goed mogelijk kleine aantallen te leveren.

Golfkarton

Golfsoorten

Golfkarton bestaat uit 3 lagen papier. De buitenliner, de golf en de binnenliner. Met op zetmeel gebaseerde lijm worden de papierlagen verlijmd. Verschillende golfdikten leiden tot beschillende sterktes (BCT waarde). De BCT waarde is van belang wanneer je kartonnen dozen of trays gaat stapelen.

In de onderstaande foto zijn, van links naar recht, samples te zien van een C-,B- en E-golf. Op basis van de wensen en eisen van de klant wordt er een advies m.b.t. de soort golf en het soort papier uitgebracht,

Papiersoorten

Voor de samenstelling van het golfkarton kan gekozen worden voor nieuw papier (kraftliner genoemd) en voor gerecyceld papier (testliner genoemd). Daarnaast kan er standaard gekozen worden voor bruin of wit papier.

Wanneer een kartonnnen tray of doos dus de code E-WKT23 heeft betekent dit:

Deze verpakking is gemaakt van een E-golf, met Witte Kraftliner aan de buitenkant en bruine Testliner aan de binnenzijde en kent een BCT-waarde van 23.

soorten-golfkarton

BCT waarde

BCT staat voor box compression test en is een waarde die de stabiliteit- en stapelwaarde van een kartonnen doos of tray aangeeft.

In hoofdlijnen wordt de BCT waarde bepaald door twee zaken:

–       De soort golf

–       Het soort papier

Soort golf

Binnen de kartonindustrie wordt er zoals aangegeven met verschillende soorten golf gewerkt die allemaal een eigen BCT waarde hebben. Een combinatie van twee lagen golfkarton op elkaar noemt met in de branche een: dubbele golf (zie afbeelding). Er zijn tientallen golfcombinaties te bedenken, 2 veelgebruikte voorbeelden zijn bijvoorbeeld:

EE àEen zeer goed te bedrukken kwaliteit met een BCT waarde van 2.000 t/m 2.800 afhankelijk van het soort papier die wordt ingezet. Geschikt voor bijvoorbeeld het verzenden van lichte elektronica artikelen zoals een waterkoker of een broodrooster.

CB àEen kwaliteit die zeer geschikt is voor het versturen van zeer zware producten zoals bijvoorbeeld een keramische bloempot. Met een BCT waarde van 4.000 tot 7.000 is het een echte krachtpatser.

Een veelvuldig gebruikte enkelvoudige golf is de B golf. Met een BCT waarde van 1.300 tot 2.500 is deze golf ideaal geschikt voor het verzenden van bijvoorbeeld kleding.

golfsoorten-karton

Kartonnen trays op maat

Kartonnen trays zijn jarenlang genegeerd als serieuze verpakkingsoptie omdat de perceptie in de jaren ’90 en ’00 was dat plastic trays een luxere en duurzamere uitstraling hadden. Inmiddels is de perceptie flink veranderd en zijn kartonnen trays een zeer ecologische en esthetische verantwoorde verpakkingsoptie.

Natuurlijk wisten wij bij paperpackaging.nl allang dat kartonnen trays of trays van massief papier een duurzame oplossing op maat zijn. Doordat er geen matrijs nodig is (slechts een stansmes is voldoende) kunnen we zeer goed koop trays op maat maken.

kartonnen-tray

Kartonnen kratjes op maat

Via paperpackaging.nl / fastpackaging.nl is het ook mogelijk kartonnen kratten op maat te laten maken. Kartonnen kratten zijn in veel gevallen net zo functioneel als plastic kratten en de mogelijkheden tot personalisering zijn vele malen groter. Daarnaast is de impact op het milleu natuurlijk vele malen minder.

Kartonnen kratten op maat kunnen op maat geleverd worden vanaf 500 stuks.

info@fastpackaging.nl

kartonnen dozen op maat

Bij paperpackaging.nl kunnen ook de standaard Amerikaanse vouwdozen worden besteld. De Amerikaanse vouwdoos is de meest bekende vorm van een kartonnen verpakking. Voor meer informatie kunt u mailen naar info@fastpackaging.nl

Soorten kartonnen dozen verpakkingen op maat

Kartonnen dozen laten maken?

Heeft u een eigen bedrijf of product en wenst u een kartonnen doos op maat te laten maken? Dan is het raadzaam u eerst eens te verdiepen in de soorten kartonnen dozen op de markt. Wanneer u beter op de hoogte bent van de soorten kartonnen dozen op de markt, zal het bestelproces een stuk sneller verlopen!

Soorten kartonnen dozen

AM—doos 0201

Doos type 0201 is de ‘normale’ uitvoering van de zogenoemde Amerikaanse doos. Dit doostype wordt in het algemeen aangeduid met ‘AM-doos’. Dit model is de eenvoudigste uitvoering van een complete doos, dat wil zeggen een doos met een romp met aan de boven— en onderzijde binnen— en buitenkleppen. Het model is uitermate geschikt om met een Inliner van een plaat golfkarton in een arbeidsgang eengevouWen en gesloten doos te maken. Wanneer de doos uitgevouwen wordt zodat het pakgoed geladen kan worden, dan sluiten de buitenkleppen wel tegen elkaar maar de binnenkleppen niet.

amerikaanse-vouwdoos

Halve AM-doos, code 0200

Bij de ‘halve AM—doos’ ontbreken de vier bovenste kleppen, of de vier onderste kleppen. De buitenkleppen kunnen met plakband of nieten gesloten worden.

Zweedse bodem 0215

Ook model 0215 heeft sluitingen die aan de bovenkant en de onderkant verschillend zijn. Boven heeft de doos een insteekklep, onder een zogenoemde invouwbodemsluiting. Deze sluiting wordt gewoonlijk een ‘Zweedse’ bodem genoemd.

De bodem, bestaande uit vier delen, moet met de hand gesloten worden. De doos is dus niet geschikt voor automatische opzetmachines. De bodemdelen 1 tot en met 4 moeten in de numerieke volgorde ingevouwen worden. De in elkaar grijpende bodemdelen vormen samen de bodem. Voor het gemak van de gebruiker worden vaak de nummers voor de volgorde van invouwen op de klepdelen gedrukt.

De bodem behoeft niet gelijmd, geniet of getaped te worden om deze gebruiksklaar te maken voor het vullen met produkten. Doos 0215 is daarom uitermate geschikt om daar gebruikt te worden waar geen automatische opzetmachines zijn. Tevens zijn deze dozen niet geschikt voor relatief zware producten zoals flessen.

fefco-215

AM-doos, model 0712 met autolock-bottom

Dozen met een autolock—bottom worden eerst gestanst, daarna worden de bodemdelen aan elkaar gelijmd. Het lijmen van de bodemdelen gebeurt op een ‘vouw—plakmachine’. Afhankelijk van het soort papier waaruit de doos is opgebouwd en/of de afmetingen van de lijndippen, wordt koudlijm of hotmelt toegepast. De doosromp wordt dan tegelijkertijd in dezelfde arbeidsgang gesloten door het hechten van de plaklip aan het tegenoverliggende romppaneel.

Dit type dozen wordt veel toegepast, daar waar geen opzetmachines aanwezig zijn, of het een doosmodel of afmetingen betreft die niet met een dergelijke machine verwerkt kunnen worden. Ook worden ze wel door een klant in reserve gehouden om een eventuele storing aan ee opzetmachine op te kunnen vangen. Er kan dan verder geproduceerd worden door de dozen handmatig op te zetten.

Het systeem van een autolock—bottom wordt veel bij consumentenverpakkingen toegepast, zoals dozen waarin een fles wijn en dergelijke als cadeau verpakt wordt. De reden daarvoor is dezelfde als voor de omverpakkingen namelijk, snel en makkelijk op te zetten terwijl de bodem redelijk veel sterkte heeft.

Het bovendeel van de doos bestaat uit ‘gewone’ kleppen, zoalsdie ook bij de AM—dozen (serie 02..) toegepast worden. De lengte van de bovenkleppen bepaalt of de buitenkleppen tegeh elkaar sluiten, of elkaar geheel of gedeeltelijk overlappen.

.

autolock-doos